Palvelut

Oy Prima Partner Russia ltd (PPR) tarjoaa erilaisia kaupan konsultointia, jossa autamme eri teollisuuden aloilla toimivia, pieniä ja keskisuuria, Englantia, Suomea tai Venäjän kielisiä yrityksiä löytämään tehokkaan ratkaisun pk-kaupan  kv-haasteisiin.

Tärkeää on osata hallinnoida erilaisia palvelun tuottajia.

Tulevaisuudessa painottuvat prosessikehitys, businessmallintaminen ja IT -palveluiden johtaminen sekä toimittajien hallinta. Asiakkaillemme luomme tehokkaat internet ja kommunikointi yhteydet, jotka luovat pohjan turvalliselle liiketoiminnan harjoittamiselle rajan yli nopeasti ja laadukkaasti. Meillä on osaavia projektinvetäjiä eli henkilöitä, joilla on riittävä teknillinen osaaminen ja näkemystä asiakkaan liiketoiminnasta, hyvät vuorovaikutustaidot ja kykyä verkostoyhteistyöhön. Osaajiltamme edellytetään PPR partnership-osaamista lähtökohtaisesti.

Tarjoamme kaupan koulutusta ja konsultointia

Osaamisen painopiste on siirtynyt lähelle asiakasta. Tämä korostaa vahvasti liiketoimintaosaamista, erityisesti asiakkaan liiketoiminnan ymmärtämistä. Koska ydinliiketoimintaan keskittyneet yritykset ovat tyypillisesti ohuita organisaatioita, joissa ei ole mahdollista pitää joka asiaan omaa erikoisosaajaa, on kyettävä myös asiakkaan kanssa tehtävään yhteistyöhön, joka voi olla sekä kehitys- että myyntityötä. Olemme olleet useassa myynninedistämisprojektissa mukana. 



EdapCO Oy

EdapCO Oy on vuonna 1995 perustettu ICT:hen, mobiileihin hyötysovelluksiin ja energiansäästöratkaisuihin erikoistunut yritys.

Yhdessä kumppaniyritystemme kanssa pystymme hoitamaan myös suuret ja vaativat ICT-asiat. Pystymme toimittamaan sinulle ja yrityksellesi tarvittaessa avaimet käteen ratkaisun sisältäen niin sovellukset kuin laitteet ja täydellisen palvelun  asennuksineen ja koulutuksineen.

Ratkaisuillamme lisäät myyntiäsi, tehostat asiakaspalautteen keräämistä, voimistat asiakkaittesi uskollisuutta yritykseesi ja tuotteisiisi ja parannat toimintasi tuottavuutta.

Jopi SaaS web sovellus


Web- ja mobiilisovelluksia ammatti- ja työmaakäyttöön kehittävä Edapco Oy on toteuttanut markkinoiden toimivimman sovelluspalvelun vikakirjausten raportointiin ja töiden hallintaan. Sovellus toimii kaikilla selaimella varustetuilla laitteilla missä ja milloin tahansa yhdenmukaistaen vikakirjausten tekemisen ja niiden seurannan sekä tekoälyn hyödyntämisen.

Jopi SaaS web sovelluksella erilaisten korjattavien asioiden ilmoittaminen ja niiden korjausten seuranta on helppoa, 'läpinäkyvää' ja ennustettavaa. Jopilla hoituu kaikki kunnossapito- ja huoltotyön asiat vikakirjauksesta sekä työmääräimestä työselosteeseen että laskun liitteeseen tuntierittelyineen ja nimikelistoineen.

Jopi Saas web palvelu on markkinoiden monipuolisin ja näppärin sovellus. Se toimii useammalla kielellä, suomen lisäksi englanniksi ja ruotsiksi. Muut kielet, kuten esim. venäjä, viro, saksa, ranska ja espanja ovat tulossa.

Korjattava asia, ns. vikakirjaus, voidaan ilmoittaa muutamassa sekunnissa muutamalla valinnalla ilman kuvaa tai vikaa selventävällä kuvalla.

Ilmoitetun korjattavan asian ollessa korjausta vaativa siitä voidaan luoda työmääräin, jolle voidaan valita työntekijä(t). Työmääräimille (töille) voidan valita tärkeysjärjestys (prioriteetti) ja niitä voidaan seurata niiden statuksen mukaan. Työmääräimiin voidaan liittää tarvittaessa jokin laite ja/tai kiinteistö, johon se kohdistuu. Työmääräimiin voidaan liittää myös erilaisia dokumentteja rajattomasti. Dokumentit voivat olla ohjeita (pdf / word), kuvia (jpg/png). Liitetyt dokumentit ovat työntekijöiden katsottavissa, kun he tekevät korjaustyötä, jolloin työn tekeminen on sujuvaa, turvallista ja tehokasta.Jopi toimii selainperusteisesti lähes millä tahansa web-selaimen omaavalla laitteella, esim. kentällä tablet-laitteella tai puhelimella.

Jopista on olemassa tällä hetkellä versiot kiinteistöjen kunnossapitoon ja veneiden huoltoon. Työmaan asennustöiden seurantaa ja tiedonvälitystä helpottava versio tulossa. 

Jopi SaaS web sovelluksessa on tällä hetkellä kaksi roolia, jotka sopivat  hyvin pienelle ja keskisuurelle yritykselle. 


Jopissa on 'Admin' = työnjohtaja, joka voi tehdä yleismäärityksiä, kuten

- perustaa käyttäjiä ja muuttaa heidän tietojaan (insert, update ja delete)
- kiinteistötyyppi- ja kiinteistötiedot (insert, update ja delete)
- laitetyypit ja laitteet (insert, update ja delete)
- dokummenttityypit ja dokumentit (insert, update ja delete)
- muuttaa asetuksia (insert ja update)
- tehdä vikakirjauksen (insert, update ja delete)
- tehdä vikakirjauksesta työmääräimen (insert, update ja delete)
- muuttaa työmääräimen statusta, prioriteettia, siihen kiinnitettyjä dokumenteja, allokoida henkilöitä, asettaa työmääräimen vastuuhenkilön
- hyväksyä tuntikirjauksia ja muuttaa niitä
- hyväksyä nimikekirjauksia ja muuttaa niitä

'Normaali' = Asentaja tai työntekijä, joka voi

- tehdä vikakirjauksen (insert, update ja delete)
- nähdä vikakirjauksesta tehdyn työmääräimen, jos hän on sen vastuuhenkilö tai siihenallokokoitu tekijä (resurssi)
- syöttää omia tuntejaan
- syöttää omia nimikkeitään

Vikakirjaaja (henkilö tai tunnus, joka ei ole 'Admin' tai 'Normaali') voi tehdä vain vikakirjauksia.
Jos hän syöttää vikakirjausta tehdessään nimensä ja emailinsa, niin hän saa statusviestin vian korjauksen etenemisestä, mikäli työnjohtaja on sen hyväksynyt (=tehnyt siitä työmääräimen).
   
Korjatuista asioista, niiden syistä ja tehdyistä korjauksista syntyy historiatietoa, jota voidaan käyttää ennakoivan huoltotyön suunnittelussa ja siirtää hiukan hiljasta tietoa.

Jopi-prosessikartta näyttää sovelluksen edut

Prosessikartta heijastaa Jopi SaaS -verkkosovelluksen eri toimintoja. vaaleat laatikot ovat tietoja, jotka on esiladattava sovellukseen. Ne ovat dokumentteja ja ajan myötä myös staattista tietoa laitteista.

Tämä prosessikuvaus tehdään ominaisuusasetuksista ja sovellus voidaan asettaa muilla esim. tehdasasetukset j.n.e. tiedolla.

Kuvan siniset laatikot kuvaavat varsinaista korjausprosessia ja ylemmät laatikot ovat muuta korjausprosessiin liittyvää tietoa. Jopi SaaS -verkkosovelluksella on mahdollista vaikuttaa tehtaan taloudellisiin tapahtumiin tai TCO-kuluihin lieventävällä ja kestävällä tavalla.

Jopi SaaS-verkkosovellus, vaaleat laatikot täyttää edellämainuttuja asiakirjoja kokenut, alansa syvällisesti tuntevalle työntekijä tai työjohto. Tämä mahdollistaa hiukan myös hiljaisen tiedon siirtämisen kentälle kokemattoman asentajan käyttöön ja tietämys juuri oikeasta varaosasta tiettyyn laitteeseen on kriittistä tietoa erityisesti pitkien etäisyyksien päässä oleville laitteille.

Nykyään pienikin ero varaosissa estää asennus- ja korjausprosessin nopean onnistumisen ja säästämisen. Kaikki muistavat Apollo 13:n varaosaongelman, joka tapahtui mahdottoman matkan päässä.

 

 Ote teollisuudessa käytettävistä laitteista (http://www.roiw.org/2008/2008-11.pdf)

Tästä kuvasta voidaan nähdä, että esimerkiksi tietokoneiden käyttöikä teollisuudessa on noin kolme vuotta ja tapahtumia, kuten tietokoneiden rikkootumisia, sattuu satunnaisesti ja toisaalta teollisuuskoneen keskimääräinen elinikä on 30-60 vuoden välillä. Tähän asti asennus- ja korjausasiakirjat ovat olleet paperimuodossa ja asentajien hiljaista tietämystä.

Jopin etuna on se, että asennusdokumentit ovat Jopi SaaS -verkkopalvelussa, jolloin tietojen katoamisen riski on paljon pienempi jotka säilyvät jopa ikuisesti. Tietokoneet ja puhelimet voivat vaihtua huolettomasti kun johdonmukaisesti käyttää jopi SaaS web palvelua.

HILJAISEN TIEDON TUNNISTAMINEN

Hiljaisen tiedon merkitys ja sen tunnistaminen on jokseenkin epämääräinen, sillä jos sen merkitystä ei tunneta ja sitä ei ole tunnistettu, sitä on vaikea jakaa, kehittää tai hyödyntää.

Ongelmana on usein, että työntekijät eivät tunnista tai tunnista omaa tietoa. Työntekijän on myös erotettava teoreettista osaamista, mikä on kokemuksellista tietoa.

Kokemustieto tulee tehdä näkyväksi ja jakaa myös muille, siinä määrin kuin se voidaan konkreettisesti tallentaa.

Kun hiljaista tietoa tuodaan esille, johdon tulee miettiä, mikä on organisaation toiminnan kannalta oleellista ja kriittistä hiljaista tietoa. Kriittinen hiljainen tieto on tietoa, jota ilman organisaation toiminta vaarantuu. Se on erityisiä taitoja ja tietoja, jotka työntekijällä on. Tästä syystä on tunnistettava ne osaamis- ja tietämysalueet, joista yksi tai muutama ihminen riippuu. Lisäksi on mietittävä, mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Tarkastelemalla kriittistä tietämystä organisaation tärkeitä kysymyksiä ovat:

• tietyn ammatin sisältämät tiedot • kuka tietää mitä • miten asiat hoidetaan

• Kuka tietää parhaiten tietyn työn • tiedot yrityksen historiasta • asiakastuntemus

• maakohtaiset liiketoimintakäytännöt • tiedot siitä, miten tiimi kootaan

• kuinka lähestyä ongelmaa.

Jopi SaaS-verkkopalvelu auttaa välittämään hiljaista tietoa kuvien, videoiden ja kerättyjen asiakirjojen kautta eri kohteisiin ja eri maissa ja kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla kielillä.

Organisaation tulee kerätä tietoa koko ajan voidakseen pitää osaamisensa riittävän korkealla kilpailijoihin verrattuna. Tieto tulee organisaation sisältä ja ulkopuolelta. Kerättyä tietoa ei voi vain tallentaa, vaan se on myös käsiteltävä, joko ihmisten mielessä tai tietojärjestelmissä.

Hiljaisen tiedon välittäminen Jopin kanssa ei ole paikkaperusteista ja aikasidottua, ja oikein tuotettuna tieto on saatavilla lähes ikuisesti.

Jopi SaaS -verkkopalvelu vähentää tätä hiljaista tiedon menetystä ja yritys voi jatkaa lähes normaalilla tasolla, kun tieto on helposti saavutettavissa verkkopalvelumme kautta.

Erityisen kriittistä hiljaisesta tekee siitä, jos osaaminen on ollut vain yhden henkilön varassa ja taitoja ja tietoja ei ole dokumentoitu ajoissa.

On monia sellaisia tapauksia, joissa henkilö on suorittanut organisaatiossa tehtävän, jota ei ole tunnistettu kriittiseksi. Usein dokumentit ovat myös vanhoja tietoja täynnä, jotka sisältävät asennuksen aikana olevia ja muuttuneita tietoja, kuten kaapeloinnin tietoliikennepuolen. Vanhojen kaapeleiden joukosta on vaikea löytää muunneltuja kaapelikuvia vanhan dokumentin avulla.

Mille markkinoille Jopi SaaS -verkkopalvelu on tarkoitettu?

Maailmanlaajuisesti vuonna 2020 arvioitiin olevan noin 212,98 miljoonaa pk-yritystä, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin niitä oli 213,52 miljoonaa, mikä oli myös pk-yritysten määrän arvioitu huippu annetulla ajanjaksolla.

Pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ovat tärkeässä roolissa useimmissa talouksissa, erityisesti kehitysmaissa. Pk-yritykset muodostavat suurimman osan yrityksistä maailmanlaajuisesti ja ne ovat tärkeitä työpaikkojen luomisen ja maailmanlaajuisen talouskehityksen edistäjiä. Nämä edustavat noin 90 prosenttia yrityksistä ja yli 50 prosenttia työllisyydestä maailmanlaajuisesti.

Viralliset pk-yritykset tuottavat jopa 40 prosenttia kansantulosta (BKT) nousevissa talouksissa. Nämä luvut ovat huomattavasti korkeammat, kun epäviralliset pk-yritykset otetaan mukaan. Arviomme mukaan vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 600 miljoonaa työpaikkaa maailmanlaajuisen kasvavan työvoiman vastaanottamiseksi, mikä tekee pk-yritysten kehittämisestä tärkeän prioriteetin monille hallituksille ympäri maailmaa.

Kehittyvillä markkinoilla suurin osa virallisista työpaikoista syntyy pk-yrityksissä, jotka luovat 7 työpaikasta 10:stä. Rahoituksen saatavuus on kuitenkin keskeinen pk-yritysten kasvun este, ja se on toiseksi eniten mainittu pk-yritysten kohtaama este kasvattaa liiketoimintaansa kehittyvillä markkinoilla ja kehitysmaissa. Yli puolet kaikista pk-työnantajista (56 %) käytti teknologioita tai verkkopohjaisia ohjelmistoja liiketoimintaansa.

Parhaat SaaS-tuotteet pienyrityksille

Bit.ai – Asiakirjojen yhteistyötyökalu.

Elink – sisällön kuratointityökalu.

Trello – Projektinhallintatyökalu.

Slack – Communication SaaS Tool.

Hubspot – myynti, markkinointi ja CRM SaaS -ohjelmisto.

Buffer – Social Media Management SaaS -ohjelmisto.

Intercom – Asiakastuki SaaS-työkalu.

Uskomme, että Jopi SaaS -verkkopalvelu monikielisenä ja monine etuineen sopii globaaleille markkinoille hyvin. 

Ota yhteyttä

info@PrimaPartnerRussia.com

Puh: +358 407193637